Inkomstkrav

Hej! Vilka är era inkomstkrav för en hyresrätt?
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för en bra fråga. Det blir ett långt svar, men så är det också något mycket viktigt, och som många undrar över. Detta gäller:
   
  För att bli aktuell som hyresgäst hos Einar Mattsson behöver du ha en inkomst som är minst 3,5 gånger årshyran före inkomstskatt (3 gånger årshyran för nyproduktion).

  Med ett någorlunda enkelt räkneexempel:
  • Lägenhet "A" har en månatlig hyra på 8 000 kr.
  • Således är årshyran 8 000 x 12 = 96 000 kr.
  • Inkomstkravet blir då 96 000 x 3,5 = 336 000 kr per år, före skatt.
  Med "inkomst" avses lön, pension, a-kassa eller studiemedel. Om du till exempel är föräldraledig eller sjukskriven krävs intyg för både din ordinarie inkomst och utbetalningsspecifikation från exempelvis Försäkringskassan (se nedan).

  Sökande som varit sammanboende och folkbokförda på samma adress i minst 12 månader kan sammanslå sina inkomster om det behövs för att uppnå inkomstkravet. Minst hälften av inkomstkravet ska huvudsökande uppfylla själv.

  Du behöver till ansökan kunna uppvisa:
  • Kreditupplysning som visar din årsinkomst och där det framgår om det skulle finnas betalningsanmärkningar. Du beställer själv en kreditupplysning från exempelvis Min UC.
  • Familjebevis, vilket beställs via Skatteverket.se. Detta dokument visar vilka som omfattas av flytten mer än du själv. Det tar oftast omkring tre (3) postgångsdagar att få hem i brevlådan.
  • Aktuellt arbetsgivarintyg, anställningsbevis eller annat bevis på att du har en fast inkomst. Det kan t ex även vara beslut från försäkringskassa, CSN eller a-kassa.
  • Dina tre senaste lönespecifikationer eller motsvarande bevis på att lön tas ut från eget företag.
  Har du enskild firma så kommer det framgå på din kreditupplysning att du har en inkomst från denna. Du behöver då även förse oss med F-skattsedel som komplement. Har du ett handels- eller aktiebolag (HB / AB) så laddar du upp registreringsbevis samt balans- och resultaträkning från din årsredovisning.
   

  Inkomstkrav, efterfrågade dokument och regler är desamma vid lägenhetsbyte.

  Det smidigaste sättet att tillhandahålla oss ovan dokumentation, är att ladda upp PDF-kopior eller scannade dokument digitalt i samband med ansökan.

  Undrar du även efter ovan grundliga genomgång något mer, är det självklart bara att du hör av dig.

  Ha en härlig dag!
  Tim Servicecenter
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.