Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vilka är inkomstkraven för hyresrätt?

Vad har ni för inkomstkrav för att kunna bli hyresgäst hos er?

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej,

  Vårt inkomstkrav är 3,5 gånger årshyran.

  Vänligen,
  Sophie

  Sophie
 • Hej! Gör ni enskilda bedömningar?
  Öner
 • Hej,

  Det görs en prövning av alla tilltänkta hyresgäster som blir erbjuden en lägenhet.

  Vänligen,
  Sophie

  Sophie
 • Hej,
  En kanske ovanlig fråga, min pension når inte upp till ert inkomstkrav men däremot skulle jag kunna betala förskottshyra i ca 15år eftersom jag har en del kapital. Då räknar jag på en hyra på 10000SEK/MÅN och skulle då räcka tills jag är 82år.
  Eller
  Kan man som 67-årig pensionär köpa någon form av privat pensionsförsäkring som på så sätt höjer inkomsten?
  Inger
 • Hej Inger

  Ledsen att du får sen återkoppling.

  Vi räknar inte kapital som inkomst och vi kan inte heller ta emot förskottshyra. Det vi eventuellt kan godkänna är borgensman. När det gäller pensionsförsäkring måste du kontakta bank, försäkringsbolag eller liknande för att få svar på din fråga.  Sara
 • Hej! Jag har lägsta föräldrarpenning men utöver det 3 barnbidrag+ tillägg. Min man är behovsaanställd men jobbar heltid. Jag ska försöka ge mig på ett byte från Newsec till Einar Mattsson. Vad är vore odds tror du?
  Madde
 • Hej Madde, tack för din fråga.

  Även när det är ett lägenhetsbyte så har vi som krav 3,5 gånger årshyran.

  Vänligen
  Sofia
  Sofia
 • Hej! Räknas inte inkomst från medsökande (tex sambo) med när inkomstkrav kontrolleras? Var anger jag medsökandes inkomst på mina sidor?
  MH
 • Hej,

  I det fall vi pratar om nyproduktion så får man sammanslå hushållets gemensamma ekonomi om familjebeviset visar att man tidigare bott på samma adress under ett år eller mer. Vid nyproduktion då det är något högre hyror och vid första uthyrning så ska den sammanslagna/eller enskilda bruttoårsinkomsten vara 3 ggr årshyran.
  I vårt övriga bestånd (eller när vi hyr ut nyproducerad lägenhet p g a att den första hyresgästen flyttat) så ska huvudsökande stå för 3,5 ggr årshyran i bruttoårsinkomst.

  Medsökandes uppgifter fyller du i under "Önskemål lägenhet", där kan du skriva in vem personen är och medsökandes inkomst per år.
  Notera att en medsökande kan inte ha en egen profil på Botorget.

  Vänligen,
  Sophie
  Sophie
 • Hej,

  Jag står mellan jobb med en anställning på gång. Jag har redan tjänat in kravbeloppet i år. Uppfyller jag då inkomstkravet?
  Maki
 • Hej Maki,

  Tack för ditt meddelande.

  Vi behöver ha in de tre senaste lönespecifikationerna (när du söker lägenhet) för att vi ska se att du uppfyller inkomstkraven.

  Återkom om du har fler frågor.

  Vänligen,
  Sophie
  Sophie
 • Hejsan när man har sjukersättning har man även bostadstillägg vilket är netto i ersättning, hur räknar ni då ? ett exempel hyra på 6.400/mån,
   bostadstillägg 2.635/m = 3.765/m x 12 = 45.180 x 3,5 av hyran blir 158.130 .
  Om man har en brutto på 165.000/år, blir man godkänd hos er ?
  Mvh Jeanette
  Jeanette
 • Hej Jeanette,

  Tack för din fråga.
  Du behöver som sökande ha 3,5 gånger årshyran (3 gånger årshyran om det är en nyproducerad lägenhet). Det är de vi har som inkomstkrav. Det räknas alltid innan skatt.

  Återkom om du har fler frågor eller funderingar.
  Vänligen,
  Sophie
  Sophie
 • Hej,

  Kan man slå ihop inkomst om man är gifta och har gemensamt barn, men inte folkbokförda på samma adress?
  Sofia
 • Hej Sofia,

  Tack för din fråga.
  Som huvudregel ska ett par ha varit folkbokförda på samma adress under minst ett år för att få inkomstprövas tillsammans.

  Vänligen,
  Sophie
  Sophie
 • Hur är det med Csn om man ska börja studera efter man blivit erbjuden en lägenhet?
  Anette
 • Hej Anette,

  vi räknar studiemedel som inkomst.

  Ha en bra dag!
  Tim
 • Jag undrar om man är frilansare och inte vet exakt hur mycket man tjänar kommande år men kan uppskatta. Hur gör man då? Kan man ange en inkomst som man uppskattar även om den är högre än året innan då man fått mer uppdrag?

  Anette
 • Hej Anette,

  vi vill att du uppger en inkomst du kan styrka med dokumentation (uppdragskontrakt eller liknande om det är en framtida inkomst). Potentiell eller hypotetisk inkomst kan vi dessvärre inte godkänna.
  Tim
 • Hej!

  Jag har precis slutat studera (jobbat deltid samtidigt som studier innan) och gått upp på fler fasta timmar på mitt jobb. Min sambo/medsökande arbetar heltid på projekt och har precis påbörjat nytt projekt. Vi båda kan uppvisa inkomster tre månader bakåt men då är det för min del en inkomst av både arbete och studiemedel och för min sambo inkomst från tjänst fast på ett annat företag. Med andra ord är vår inkomst idag och framåt lite annorlunda, men fortfarande inkomst som täcker de flesta inkomstkrav vi sett.
  Är denna situation problematisk för att bli godkänd som hyresgäst hos er? Eller är det viktigaste att vi har haft inkomst och kommer ha, oberoende av från vilken tjänst.

  Tack på förhand!
  Malin
 • Hej Malin,

  Det går bra, vi räknar studiemedel som inkomst och sålänge eran framtida inkomst också täcker inkomstkraven ska det inte vara några problem.

  Ha en bra dag!
  Marcus
 • Hej!

  Om jag startat en enskild firma under sommaren 2018, och har hälften av min inkomst därifrån och hälften från en "egenanställning" på ett frilansföretag. Måste mitt egna företag ha varit aktivt i minst ett år för att bli godkänd? (Det är från och med 2019 huvudsaklig "anställning".) Eller räcker det med att företaget deklarerat en gång?

  Om man inte skulle bli godkänd pga att företaget inte varit aktivt i mer än ett år, kan man ha en borgenförbindels isf (trots att min inkomst är över kraven)?
  Robin H
 • Hej Robin,

  Det beror på hur stor del av din inkomst som kommer från det nyöppnade företaget. Är det den huvudsakliga inkomsten så kommer vi vilja att företaget har varit aktivt längre.
  En borgenär kan gå in om du uppfyller inkomstkravet till största del själv. En borgenär ska ha 5 ggr större årsinkomst än aktuell årshyra och inga betalningsanmärkningar.

  Vänligen,
  Sophie
  Sophie
 • Hej, tack för svar!
  Så företaget måste minst varit aktivt ett år eller längre om det är min huvudsakliga inkomst?

  Görs det någon individuell bedömning? mitt företag har inte varit aktivt i ett år, men innan var jag egenanställd på ett frilansföretag i ca 6 år (frilans finans), med samma kunder etc, enda skillnaden är att jag fakturerar själv nu. Skulle det kunna påverka, om det dessutom framgår att jag redan efter 6 månader har en inkomst tillräcklig för att betala hyran x3,5?

  //Robin
  Robin H
 • Menar ni att kontaktsinnehavaren plus borgenären ska ha 5ggr hyran eller borgenären själv?
  Det blir ju praktiskt taget omöjligt att uppfylla kraven för en lite större lägenhet på en person i så fall. Trots att en singelperson som tjänar 40k har mycket mer rörelsekapital än tex ett par med barn som tjänar 55.

  Är det 5ggr också på nyproduktion?

  Andreas
 • Hej Andreas,

  nej, vi menar att borgenären själv ska ha en årsinkomst motsvarande 5 x årshyran. Vi är helt eniga om att detta är ett mycket högt ställt krav. Det främsta skälet till det är att om saker ställs på sin spets, ska denne kunna ha betalningsförmåga för två bostäder - sin egen och gäldenärens - samtidigt. Vilket, grovhugget, då "endast" motsvarar i snitt 2,5 x hyran som kravnivå per bostad.

  5 x årshyran i bruttoinkomst för borgenär i de undantagsfall detta används gäller både nyproduktion och befintligt bestånd.
  Tim
 • Hej!

  Jag och min sambo funderar på att byta lägenhet, eventuellt till en av era fastigheter. Jag har en nystartad enskild firma som jag försörjer mig väl på men mina inkomster fluktuerar mycket från månad till månad. Min sambo tillträder snart ett nytt jobb som med råge uppfyller de inkomstkrav som skulle bli aktuella. Det är min lägenhet (som vi båda varit skrivna på i flera år) som skulle bytas, kan jag godkännas med min sambo som medsökande för att uppnå kraven?
  Vänliga hälsningar
  Helena
 • Hej Helena,

  om ni varit folkbokförda på samma adress i minst 12 månader så kan du ha honom som medsökande med sammanräknad inkomst. Vardera parts årsinkomst ska också täcka halva årshyran. Samt, naturligtvis, att ni ska kunna styrka båda inkomsterna via exempelvis deklaration, anställningsintyg och/eller intyg från revisor.
  Tim
 • Hej!
  Jag är heltidsarbetande pensionär med en inkomst som väl fyller inkomstkraven. Jag arbetar på annan ort och pendlar. Om några år kommer jag att gå ner i tid o så småningom sluta arbeta helt. Om pensionen sen inte når upp till era hyreskrav. Hur hanterar ni det? Är det över huvud taget möjligt att få hyra hos er i detta läge. Mvh, Anette

  Anette
 • Hej Anette,

  tack för en bra fråga! Våra inkomstkrav gäller vid det tillfälle du signerar ett eventuellt hyreskontrakt. Om din inkomst förändras under pågående boende, är det ingenting vi kontrollerar överhuvudtaget. Kravet finns dock där för att säkerställa att den boendes ekonomi går ihop. Om du erbjuds ett hyreskontrakt utifrån inkomst X och denna sedan efter hand sjunker, så är det upp till dig själv att avgöra om du kan bo kvar trots "bara" inkomst Y.

  Ha en fin dag!
  Tim
 • Hej
  Dem flesta bolag räknar barnbidraget och bostadsbidraget som inkomst Hur ser det ur hos er ? Räknar ni också med eller är det bara lön som räknas ?

  Senver
 • Hej Senver,

  Vi räknar förutom lön, pension och studiemedel även inkomster från Försäkringskassan, så länge dessa kan bestyrkas skriftligen.

  Ha en fin dag!

  Tim
 • Hej! Om man bor i en relativt nyproducerad lägenhet med hög hyra fast med annorlunda inkomstkrav än era (3xhyran vs era 3,5) Kan man genom referens från tex förvaltaren bli godkänd då? Skull jag stå på kontraktet själv för era lägenheter aå skulle jag hamna strax under 3,5xhyran för de flesta nya lägenheter, därför min undran.

  Undrar även vad som gäller för medsökande med anmärkning hos KF? Dock Ingen aktiv skuld pga slllt är betalt. Får den personen stå med? Om man tex som i mitt fall då skulle falla strax under era krav. Har varit medlem länge men märker att det ä väldigt svårt att få en chans till dem befintliga lägenheterna med lite lägre hyra..
  Sara
 • Hej Sara,

  för nyproduktion med högre generell hyresnivå är även våra krav 3x årshyran i årsinkomst. Däremot förändras dessvärre inget i vårt övriga bestånd eller uthyrningspolicy av att man redan bor i en dylik hos annan hyresvärd. Ni är hjärtligt välkomna att ansöka om bostad och/eller lägenhetsbyte, men inkomstkravet förblir detsamma, och det är 3,5x årshyran.

  Angående medsökande med anmärkning så får denne vänta med att söka till dess att anmärkningen löpt ut. Däremot kan ni självklart bo ihop ändå, men det blir endast huvudsökande som står på kontraktet.

  Ha en fortsatt härlig dag i vårsolen!
  Tim
 • Hej! Det verkar som att jag prenumererar på den här tråden. Har fått svar på inkomstkraven per meijl 5ggr. Har ni möjlighet att ta bort mig eller vet ni vart jag ska vända mig för att sluta prenumerera på detta svar?

  Tack!
  Nora Yous
 • Hej Nora,

  l mailet du får vid nytt inlägg finns det avprenumerations-länkar. Trck på denna för att avsluta prenumeration.

  Ha en fin dag!
  Med vänlig hälsning
  Amira
  Amira
 • Hos en del hyresbolag sänker man inkomstkravet för pensionärer. I min beräkning gällande en specifik lgh hos er (gm Bostadsförmedlingen) ställer ni kravet 270 tusen/år, men min årsinkomst stannar på 195 tusen. Har aldrig haft några betalningsproblem av något slag. Mellan min och er hyra skiljer 642 kronor/mån. Ska jag lägga Einar Mattsson på hylla eller is?
  Varma sommarhälsningar!
  Kickie
 • Hej Kickie,

  tack för en bra fråga. Vi gör ingen åtskillnad på var inkomsterna kommer ifrån, vare sig de är lön, pension, a-kassa, studiemedel, sjukpenning eller annat. Däremot måste inkomsten vara belagt varaktig, och uppfylla minimikraven - oavsett var den härrör från.

  Ha en skön sommar du också!
  Tim
 • Hej!

  Vad finns det för möjlighet att slå ihop inkomster? Står som medsökande till min stackars mormor som inte haft en egen lägenhet i hela sitt liv. Nu har hon endast minimumpension men jag har en årsinkomst på 600tkr/år och vill gå i borgen för henne och även bo tillsammans.

  Månadshyran för lägenheten vi söker är ca 8000tkr och chanserna att få den är mycket god. Vilka möjligheter finns det att bli godkända som hyresgäster?
  Amanda
 • Hej Amanda,

  Som huvudregel ska hyresgästen klara inkomstkravet själv. Vi är restriktiva med borgen men viss prövning av borgen kan ske. Det bedöms enskilt för varje fall. Om man har låg pension har man rätt till bostadstillägg som räknas som inkomst. Jag rekommenderar att din mormor söker lägenheten och tackar ja så tar vi ställning till hennes inkomst om hon står först på tur.

  Vänligen
  Sofia


  Sofia
 • Hej,

  Jag har lite funderingar kring inkomstkraven i mitt specifika fall. Det är så att jag precis har tagit examen och har nu fått en doktorandtjänst (avtal skrives nästa vecka när administratörerna är tillbaks från semester). Jag har sökt en av era lägenheter genom bostadsförmedlingen och där skall lönen vara 3,5 ggr årshyran. I detta fall blir det 31,752 kr/månad som man skall ha i lön. I doktorandtjänsten går man igenom en s.k. doktorandsstege där man börjar med 29,500 kr/månad och sedan ökas lönen ju mer man utfört sin doktorandavhandling (sista året ca 34,000 kr/månad). Jag tänkte kolla ifall man i detta fall kan gå in med en borgenär? Har även läst om att en borgernär kan tas in om man uppfyller 95% av kravet vilket blir 30,164 och då saknas det några hundralappar från grundlönen som doktorand. Skulle det ändå fungera tror ni och vem är det som bestämmer detta? Ni på Einar Mattsson eller de som ringer upp en på bostadsförmedlingen?

  Tack.
  Erik
 • Hej Erik,

  Ja, du får ha en borgenär. Borgenären ska klara 5 gånger årshyran samt att han/hon vid behov max betalar 15% av hyran. Då behöver du alltså klara av 85 % av hyran själv. Du kan lägga till arbetsgivarintyg, kreditupplysning samt de 3 senaste lönespecifikationerna på bostadsförmedlingens hemsida.

  Ha en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Amira  Amira
 • Hej,
  Jag undrar vad som gäller för att vara medsökande på ett hyreskontrakt? Går det att ha denna person, likt en borgenär (familjemedlem) men som inte är bosatt i lägenheten eller är det endast tillåtet med en medsökande i samband som gift eller sambo, där även den medsökande ska vara skriven på adressen? 

  Tack på förhand! 

  Sara
 • Hej Sara,

  med medsökande avser vi just någon som huvudsökande avser vara sammanboende med. För att kunna godkänna en gemensam ansökan ska ni också ha varit sammanboende och folkbokförda på samma adress minst tolv (12) månader bakåt i tiden.

  Lycka till med ansökan!
  Tim
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.