Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Måsar och hanteringen av dem

Hej! Jag läste på Kattjouren att många fastighetsägare dödar måsungar när hyresgäster eller andra ringer in klagomål på beskyddande måsföräldrar. Jag vet inte hur ni gör på Einar Mattsson men det finns bättre alternativ än att döda måsungarna som tur är. Så här skriver Kattjouren i sitt inlägg på Facebook

”Fiskmåsungarna kvävs pga våra klagomål

I juni och juli landar de på marken, fiskmåsungar i olika storlekar. Deras föräldrar har ruvat på äggen en månad, sedan flitigt samlat mat, för att ge till sina små. Fiskmåsar är väldigt engagerade, duktiga och lojala föräldrar som outtröttligt tar hand om sina ungar. Därför vakar de också över dem och försöker så gott de kan att skydda dem mot faror.

Men till skillnad från oss människor har fiskmåsföräldrar inte mycket makt och möjligheter när deras barn hotas. När en människa går fram mot ungen kan det hända att de flyger fram för att skrämma bort personen. Måsar gör dock bara skenattacker. Biolog och fågelexperten Jan-Åke Hillarp berättar att måsar inte hackar eller ens slår med vingar eller fötter. Skyddsbeteendet brukar endast vara intensivt ungens första dag/dagar på marken. När föräldrarna märker att ingenting händer den lille så lugnar de ner sig.

Hyresvärdar m.fl. agerar själva eller har avtal med skadedjursbekämpningsföretag som de ringer när de får klagomål om vaksamma måsföräldrar. Då åker man ut och fångar den försvarslösa måsungen som föräldrarnas liv kretsar runt. Man tar ungen till kontoret, lägger den lilla fågeln i en säck och gasar honom/henne till döds. Det händer också att hyresvärdens egen personal gör det fula jobbet och då kväver måsungarna på plats i säcken de samlat in dem i.

Måsarna som skulle flugit fritt och fått uppleva sina liv - som kunde levt i 15-20 år - dör ångestfyllt och plågsamt innan livet börjat. Under tiden flyger de maktlösa fiskmåsföräldrarna runt och skriar förtvivlat. De kan inte göra någonting. Men det kan vi!

DU KAN PÅVERKA:

När du ringer för att klaga på måsungen vars föräldrar försöker skydda honom eller henne med sina skenattackar, dömer du ofta ungen till döden.

⁃Fundera igenom om det är vad du vill.

⁃Tala om för din hyresvärd att du inte uppskattar att man dödar fågelungar

⁃Anticimex har en rad olika åtgärder (s.k. fågelsäkring) för att göra ett område ogästvänliga för fåglar utan att på något sätt skada dem. Åtgärder som fastighetsägare också kan vidta på egen hand. Gör klart att du vill att man använder sådana åtgärder om det är så att måsarna absolut inte ska vara där - och att detta måste göras under tiden fram t.o.m. april, innan de lagt sina ägg.

⁃Försök ha lite tålamod med de “störande” fågelföräldrarna. Ta en omväg runt måsungen så lugnar föräldrarna sig. Den lille kommer att lära sig flyga inom dagar till veckor.

⁃Lär dina barn att djurföräldrar är rädda om sina barn precis som du är, och att det är viktigt att inte gå nära måsungar eller andra djurbarn (för föräldrarna kan tro att man ska göra deras barn illa).

Världen blir en långt bättre plats med omtanke, förståelse och respekt även för de liv som inte kan tala för sig själva. Gör din röst hörd för dem. <3

PS. Fiskmåsar gör stor nytta. De konkurrerar med råttorna om alla matrester vi sprider omkring oss. Ju fler fiskmåsar i stan, ju färre råttor.”

Har ni fått in klagomål och hur har ni isf hanterat dessa? Vänliga hälsningar Emy Bäcklin Kommentarer

  • Hej Emy!

    Tack för din fråga. Många hyresgäster upplever som du säkert vet måsarna som extra störande på våren och sommaren. De attackerar hyresgäster på balkonger, gårdar och våra medarbetare när de gör arbeten i fastigheten eller på taken. På vissa platser är det mer frekvent än andra. Generellt sett brukar Einar Mattsson anlita företag som med jämna mellanrum tar bort bon och ägg på taken för att situationen inte ska uppstå.

    Vänligen,


Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.