Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Olovlig andrahandsuthyrning

Hej,
Önskar höra på vilket sätt Einar Mattsson arbetar för att stävja och upptäcka olovlig andrahandsuthyrning? Görs detta aktivt på något vis? Jag känner mig personligen ej helt bekväm med att ”anmäla” mina grannar i huset, men vet att det är flertalet som hyr ut olovligt.
I och med den nya, striktare hyreslagen som sedan oktober -19 trätt i kraft, vill jag höra om EM arbetar aktivt med att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning och i så fall hur? Tanken är ju också att lägenheter som ej nyttjas av den boende ska få gå till Stockholms stads bostadskö och den interna kön, men då behövs det ju även att detta på något sätt upptäcks, att hyresgästerna systematiskt gås igenom. Annars får ju den nya lagen ingen direkt verkan.
Tack på förhand för svar!


Kommentarer

 • Hej Erik,

  tack för en bra fråga! Vi arbetar systematiskt mot olovlig andrahandsuthyrning, såväl proaktivt som reaktivt. Vi har exempelvis personal heltidsanställd enbart för detta ändamål. I övrigt kan jag naturligtvis inte gå in i detalj på vad vi gör, eller hur vi arbetar. Men för oss är det oerhört viktigt att såväl vi själva som alla boende, ska kunna känna sig trygga med att veta vem som faktiskt bor i respektive lägenhet.

  Däremot ligger det såklart i sakens natur att vi inte själva kan ha personal fysiskt på plats i alla fastigheter, alla tider. Det är därför från vår sida mycket önskvärt att hen som ser något, säger något.

  Om du som granne störs av, eller misstänker något - berätta det för oss. Den anmälde får givetvis aldrig veta vem som berättade, eller hur det ens kom oss tillkänna. I bästa fall stämmer inte misstankarna - och då kan ju det i sig skapa en trygghet; att du vet att N.N. på namnskylten, också är den som bor där. I värsta fall så pågår otillåten andrahandsuthyrning som kanske leder till uppsägning av hyreskontraktet - och då blir ju faktiskt konsekvensen som du skriver; att en bostad frigörs för en annan, skötsam, hyresgäst att flytta in i.

  Tveka inte att kontakta oss igen om du har fler funderingar kring detta eller annat. Ha en superfin dag!
  Tim

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.