Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Stå med på kontraktet

Hej,
jag och min man hyr en lägenhet av er. Här bor vi tillsammans med min dotter från en tidigare relation. Jag stod som medsökande när vi fick kontraktet (vi bytte min mans lägenhet) men sen var tanken att jag skulle stå på kontraktet tillsammans med min man som en trygghet för mig och min dotter. Detta har vi dock fått avslag på från er, detta känns viktigt för mig då jag "släppte" mitt förstahandskontrakt på min gamla lägenhet för att istället flytta ihop med min man. Så min fråga är nu: hur är jag skyddad vid en eventuell separation eller om min man skulle gå bort tex.? Kan vi göra något i dagsläget för att jag ska känna samma trygghet som om jag stod på kontraktet?

Kommentarer

 • Hej "C",

  Tack för en bra fråga!

  Om er nuvarande bostad har, som det heter, "förvärvats för gemensamt bruk" för er som sambo (enligt sambolagens definition) eller äkta makar så gör det i praktiken ingen skillnad om ditt namn står på kontraktet eller inte.

  Vid ev bortgång kan kontraktet skrivas över och vid ev separation kan ni komma överens om vem som ska bo kvar i bostaden, alternativt bo i den ni byter till. Kan ni inte gemensamt avgöra detta, kan det i förlängningen avgöras i rätten, vem som har s k "bättre rätt" till hyreskontraktet.

  Ha en bra dag!
  Tim

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.