Beräkning av inkomst

Hej! Om man har en fast tjänst, men är tjänstledig från den för studier och får inkomst via studie-medel och -bidrag, plus att man arbetar extra, som timanställd, hur beräknas inkomsten då? Man räknar ju på bruttoinkomsten vid endast anställning- hur beräknas studieinkomsten- den skattar man ju inte för. Hur räknar vi ut att man kommer upp i det inkomstkrav som gäller med dessa kriterier?
Monica Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Monica,

  gällande timanställning så vill jag påstå att ett genomsnitt så långt tillbaka som det går att räkna, eller åtminstone ett år, är den mest rättvisande bedömningsmodellen, om det är så att det varierar kraftigt. Studiemedel får du räkna på det belopp du får ut. Vi räknar inget schablonpåslag för att det är skattebefriade lån/inkomster. Om totalsumman på genomsnittet/normalinkomsten av extraanställningen plus studiemedel under ett år uppgår till 3,5 x årshyran för den bostad du är intresserad av, tycker jag absolut att du ska söka.

  Mer om detta finns att läsa i inläggstråden ​Vilka är inkomstkraven för hyresrätt?​​​

  Ha en härlig dag,

  //Tim
  Tim
 • Så den fasta anställningen i botten räknas inte alls?
  Monica
 • Hej igen Monica,

  om du har ett bestämt datum för återgång i tjänst och detta är kort efter planerad inflytt så kan man absolut ta hänsyn till det. Om du däremot inte har den inkomst anställningen ger förrän något år senare eller ännu längre fram, så är det inte en inkomst vi räknar på, nej. Boendekalkylen beräknas på de pengar sökande faktiskt har och inte preliminärt. Däremot, om kalkylen inte går ihop, går det naturligtvis utmärkt att avvakta till dess att studierna är avslutade och därefter söka en bostad via Einar Mattsson, med lönen som grundande inkomst.
  Tim

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.